Effectieve voorbereiding

“Falen in voorbereiding is je voorbereiden op falen”. Het is dus van essentieel belang om je altijd goed voor te bereiden. Met de Quickwin “Effectieve voorbereiding” leer je jezelf in zeven stappen effectief voor te bereiden. Om zo vooraf te bepalen op welke wijze je het resultaat uit de onderhandeling kunt maximaliseren.

Storyline ontwikkelen

Verkoop de deal voordat je gaat onderhandelen. Een belangrijke stap om de waarde van je deal te vergroten in de perceptie van de ander.  Met de Quickwin “Storyline ontwikkelen” leer je een perspectief achter je uiteindelijke deal voor de ander mee te geven. Hiermee heb je gelijk een logische onderbouwing voor het bod wat je op tafel legt. Versterkt met een aantal heldere principes als belangrijke voorwaarden voor een goede deal.

Concessies uitruilen

Onderhandelen is het uitruilen van concessies om zo je winst te maximaliseren. Met de Quickwin “Concessies uitruilen” leer je een shoppinglist te ontwikkelen met zaken die belangrijk zijn voor de ander en jouzelf niet zoveel kosten, uit te ruilen met zaken die voor jou heel belangrijk zijn.

Kwantificeren

Is het een goede deal of niet? Dat weet je alleen als je alles kwantificeert. In Euro’s doorberekent. Met de Quickwin “Kwantificeren” leer je alle relevante onderdelen in de deal om te zetten in waarde voor jezelf en voor de ander. Een betalingstermijn verlengen? Betalingskorting? Leveren met volle vrachtwagens? Investeringsbijdragen? Alles is een kwestie van goed doorrekenen. Dan pas weet je of het een goede deal is.

De regels van het onderhandelen

De vrager is gek, niet de gever. Nooit zomaar iets weggeven zonder een tegenprestatie te vragen. Zo maar twee belangrijke regels in het onderhandelen. Met de Quickwin “De regels van het onderhandelen” leer je de belangrijkste do’s en dont’s van het onderhandelen. Het helpt je weg te blijven van cruciale onderhandelingsvalkuilen die je vaak heel veel geld kosten als je daar in trapt. Onderhandelen wordt zo een stuk leuker en vooral … je haalt er veel meer uit!

Verbaal judo

“Hoe haal je het in je hoofd om met zo’n voorstel te komen! Als jullie zo doorgaan trekken wij alle promoties eruit! Deze prijsverhoging gaan wij gewoon niet betalen!”. Iedereen die onderhandelt herkent wel deze manieren van reageren van de tegenpartij. Met de Quickwin “Verbaal judo” leer je effectief om te gaan met de types ‘keiharde, de boze en de dreigende onderhandelaar’. Hierdoor houd je de regie over het gesprek en het proces. Professionele onderhandelaars kunnen als geen ander rustig blijven bij het onderhandelen met deze types. Hierdoor zijn zij beter in staat hun onderhandelingsresultaat te maximaliseren.

Een positieve Nee!

Hoe ga je om met de, in jouw ogen, belachelijke eisen van de andere partij? Met de Quickwin “Een positieve nee” leer je een duidelijk standpunt in te nemen en dit krachtig te verwoorden. De techniek bestaat uit drie stappen. Je stelt een duidelijke grens aan de eis van de ander maar blijft wel in gesprek door het bieden van oplossingen. Die komen voort uit een hoger liggend belang. Handig als je kunt up & downchuncken!

Dirty tricks

Met de vuist op tafel slaan. Je een uur laten wachten voor je aan de onderhandelingstafel kan. Allemaal technieken die de inkoper of andere partij kan gebruiken om je uit je ‘comfortzone’ te halen. Met de Quickwin “Dirty tricks” leer je vijfentwintig ‘tricks’ die de andere partij zou kunnen gebruiken. Maar een ding scheelt. Als je de Dirty tricks zelf ook beheerst kan je mogelijke valkuilen en voetklemmen vermijden en… ze zelf ook gebruik als onderhandelingstactiek!